Aanbod en selectie van printmaterialen voor 3D-printen van metaal

Een eerste, belangrijke stap voor bedrijven om met additive manufacturing (AM) te starten, is kennis verwerven rond het aanbod van beschikbare materialen en de technologieën die ermee gebruikt kunnen worden. Om bedrijven te helpen bij de selectie van metalen voor AM werd binnen het project INSIDE Metal AM het rapport 'Aanbod en selectie van printmaterialen' opgesteld, dat nu beschikbaar is.

Additive manufacturing (AM), ook gekend als 3D-printen, wordt al enkele jaren op grote schaal ingezet voor hoogtechnologische toepassingen in de lucht- en ruimtevaartsector, de automobielindustrie en in de medische sector. AM biedt echter ook veel mogelijkheden voor bredere toepassingen in de maakindustrie, zoals bijvoorbeeld productiegereedschappen, tooling, machineonderdelen of snelle en lokale productie van reserveonderdelen, zodat stilstand verkort en stock afgebouwd kan worden. Een eerste stap in 'start-to-AM' is wegwijs geraken in het aanbod van beschikbare materialen. Ook als er niet onmiddellijk overwogen wordt om zelf met een printer aan de slag te gaan, is het belangrijk een juist materiaal te selecteren als startpunt voor het ontwerp en voor het kiezen van een printer of service provider.

Er bestaan meer dan 80.000 materialen die geschikt zijn voor verschillende 3D-printtechnologieën. Voor elk materiaal zijn er een aantal specifieke technologieën die gebruikt kunnen worden om het materiaal additief te vervaardigen. Indien men een bepaalde toepassing voor ogen heeft, moet het kiezen voor een bepaald materiaal en een bepaalde technologie vaak gelijktijdig gebeuren. Hiervoor is heel wat kennis rond de beschikbare materialen en technologieën nodig. Hierdoor vormt het maken van de beste keuze een niet te onderschatten uitdaging. Materiaalselectie voor productie met AM zal bovendien niet noodzakelijk tot eenzelfde materiaal leiden als bij conventionele productie.

Printen van metaal

Specifiek voor het printen met metalen is de materiaalkeuze een stuk kleiner dan de 80.000 verschillende materialen hierboven aangehaald. Toch blijft het kiezen van het juiste materiaal geen eenvoudige opdracht, niet alleen op het vlak van samenstelling, maar ook op het vlak van vorm en deeltjesgrootte, vloeibaarheid, productieproces, enz.

Binnen het project INSIDE Metal AM, dat gesteund wordt door Vlaio en SIM, werken Sirris, CRM en BIL samen om 3D-printen met metalen toegankelijker te maken. De focus ligt hierbij op roestvaste en hogesterktestalen. Met het rapport 'Aanbod en selectie van printmaterialen' dat terug te vinden is op onze website, willen we bedrijven een eerste aanknopingspunt geven bij het maken van een juiste materiaalkeuze.

Samen met onze projectpartners begeleiden we u graag verder en wordt 'start-to-AM' ook voor u een stuk eenvoudiger.

Bron

U.K.u. Zaman et al., Robotics and Computer-Integrated Manufacturing 51 (2018) 169-180