Aan de slag met additive manufacturing

Additive manufacturing (AM) is een aantrekkelijk alternatief voor de klassieke productieprocessen van een stijgend aantal ondernemingen. Deze nieuwe technologie vergt evenwel een goed begrip van de mogelijkheden, voordelen en toepassingen. De onderstaande lijst biedt een praktisch overzicht van de basiskenmerken van AM.

1. Drijfveren en meest gebruikelijke toepassingen

Ondernemingen die de implementatie van AM overwegen, doen dit doorgaans met een of meerdere voordelen in gedachten, zoals een snellere fabricatiestroom, maatwerk in kleine oplagen, meer versatiliteit in de productkenmerken, een lager gewicht of de mogelijkheid van lokale productie. 

Er zijn meerdere redenen of drijfveren om 3D-printen boven traditionele fabricatie te verkiezen als productietechnologie. Dit betekent echter niet dat elk product geschikt is voor 3D-printen. De uitdaging is toepassingen te vinden waar een of meer van deze voordelen te verwezenlijken zijn.

Lees hier meer over AM toepassingen, onderscheidende kenmerken en drijveren van additive manufacturing.

2. Design voor AM

Ceramic Additive ManufacturingAan ontwerpen voor AM zijn niet veel beperkingen verbonden. Vereisten in termen van symmetrie of complexheid zijn bijvoorbeeld geen probleem. Het is evenwel essentieel het ontwerp van het item aan de nieuwe technologie aan te passen. Om de unieke mogelijkheden van 3D-printen optimaal te benutten, zijn aanpassingen nodig met betrekking tot productkenmerken, gewicht, materialen enz. Hiertoe bestaat een brede waaier aan designmethoden en tools, die specifiek voor AM ontwikkeld zijn.

Lees hier meer over design voor additive manufacturing.

3. Getting the hang of AM lingo

Common Additive Manufacturing abbreviations @ SirrisDe meeste fabrikanten zijn vertrouwd met de basiskennis van AM, maar dit domein omvat meerdere technieken, elk met hun eigen afkortingen, zoals BAAM ('Big Area Additive Manufacturing'), EBM (electron beam melting) of SHS (selective heat sintering).

Ontdek hier de meest gebruikelijke afkortingen in AM.

4. Meest gebruikelijke AM-technologieën

Additive manufacturing is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende technologieën. Afhankelijk van het type materiaal en de vereiste kenmerken zijn er diverse instrumenten en machines, die van heel goedkoop tot behoorlijk duur gaan. Om hierop een antwoord te bieden, omvat de infrastructuur van Sirris een uitgebreid gamma van machines op twee Belgische sites voor het testen en ontwikkelen van producten.

Lees hier meer over de verschillende AM-technologieën.

 

Ontek de mogelijkheden

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van AM voor uw producten, maar op zoek naar meer expertise of informatie?

In onze masterclasses 'Design voor AM' kunt u het enorme potentieel van 3D-printen ontdekken.

Raadpleeg onze agenda van komende masterclasses of neem contact op met een van onze experts.