3D-printing en circulaire economie

De Franse regering heeft een wetsontwerp tot bestrijding van verspilling goedgekeurd; een gedeelte ervan is gewijd aan het 3D-printen van reserveonderdelen op basis van door de producenten aangeleverde bestanden. Een printerfabrikant lanceert een platform met reserveonderdelen voor speelgoed.

Een antiverspillingswet in Frankrijk

Volgens het Franse milieuagentschap Ademe wordt in Frankrijk slechts 40 procent van de elektrische producten die defect raken, hersteld. Om dit percentage op 60% te brengen, werkt de Franse regering aan een 'antiverspillingswet voor een circulaire economie'.
Om de herstelling van defecte producten te bevorderen en de levensduur ervan te verlengen, verplicht deze wet de productfabrikanten om de 3D-bestanden van de reserveonderdelen die niet meer op de markt verkrijgbaar zijn, aan te leveren.

"Wanneer een reserveonderdeel dat onmisbaar is voor het gebruik van een op de markt beschikbaar goed kan worden ge-3D-print en niet meer op de markt verkrijgbaar is, dient de fabrikant of invoerder van roerende goederen aan de (al dan niet erkende) professionele verkopers of herstellers die hierom vragen, het plan aan te leveren om het reserveonderdeel te 3D-printen."

Lees meer op Techniline.