‘Fabriek van de toekomst’ tastbaar in Diepenbeek

Op 26 februari zakten meer dan honderd bedrijfsleiders en geïnteresseerden af naar onze vernieuwde technologiehal in Diepenbeek. Ze verkenden er de allernieuwste productietechnologie op de markt die automatisering mogelijk maakt voor kleine, hoogwaardige productseries. Grote publiekstrekker was de Baxter-robot, maar er viel (en valt) nog meer slimme technologie te ontdekken.

In totaal investeerde Sirris 850.000 euro in de nieuwe bedrijfsinfrastructuur in Diepenbeek. 750.000 euro ging naar machines voor precisiebewerkingen op micronniveau en 100.000 euro naar robotica. Bedoeling is dat de Belgische maakindustrie nu volop het potentieel gaat ontdekken van al die nieuwe productietechnologieën, en er uiteindelijk zelf mee aan de slag gaat.

Technologie verstevigt concurrentiepositie

De investeringen maken deel uit van het Made Different-project van Sirris. Dat wil Belgische bedrijven motiveren om in te zetten op nieuwe technologieën in hun productieproces. Met zeven transformaties wil Made Different bedrijven laten evolueren naar ‘Factories of the Future’. Ook flexibele productiemiddelen van wereldklasse horen daarbij. Slimme productie doet de productiviteit toenemen: een bedrijf kan met dezelfde middelen meer produceren en wordt zo competitiever op de wereldmarkt.

Dat ondernemingen daar effectief van wakker liggen, bewijst de concrete interesse van een tiental bedrijven om de tentoongestelde robotica en andere smart manufacturing-technologie in hun productie toe te passen. Voor de nieuw beschikbare precisietechnologie zitten er al een vijftal projecten in de pipeline.

Baxter als blikvanger

De sterke persbelangstelling, met verslaggeving door onder meer De Tijd, Knack en Kanaal Z, toont aan dat er veel interesse is in het potentieel van de nieuwe installaties. De toptechnologie die het meest tot de verbeelding spreekt, is de Amerikaanse Baxter-robot, waarvan Sirris het derde exemplaar in heel Europa in huis heeft.

Bekijk een fragment uit :

1) het nieuws van Kanaal Z (26 februari 2014): http://kanaalz.knack.be/nieuws/z-nieuws-items/een-miljoen-geinvesteerd-in-robots/video-4000541606512.htm

2) het nieuws van TV limburg (26 februari 2014):  http://www.tvl.be  

Baxter werd ontwikkeld door Rethink Robotics, een spin-off van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. Voor een verbluffende prijs (18.000 euro) ondersteunt hij werknemers in hun werk, zonder ingewikkelde programmering. Hij laat zich heel intuïtief én veilig nieuwe handelingen aanleren, wat hem de ideale hulp maakt in zogenaamde ‘slimme fabrieken’.

Ook de RoboJob Turn-Assist wekte belangstelling. Die compacte Belgische ontwikkeling kan eenvoudig werkstukken in draai- en freesmachines laden. Flexibele robots als deze laten toe in hekwerkvrije productieruimtes kleinere series te produceren op een geautomatiseerde, productieve manier.

Precisiebewerking

De grootste vernieuwing in de technologiehal is de precisiecel: een geklimatiseerde ruimte met de supernauwkeurige, vijfassige freesmachine Fehlmann Picomax 825 Versa (de grootste investering, nl. 700.000 euro) en een controle 3D-meetmachine met meettasters van Mitutoyo. De machines zijn uniek in ons land.

In de hal kunnen bedrijven proefondervindelijk ervaren hoe de Fehlmann-freesmachine relatief grote onderdelen kan draaien en frezen, tot op 5 micrometer nauwkeurig. Dit laat bijvoorbeeld toe om de productie van tandwielprototypes te beperken tot een paar dagen, terwijl de doorlooptijd via het klassieke slijpen enkele weken inneemt.

Zelf kennismaken met de mogelijkheden van robotica en precisiebewerking?
Kom een kijkje komen nemen in onze technologiehal in Diepenbeek, of probeer de machines in uw eigen productiehal uit. Voor meer informatie of een afspraak, neem contact op met Walter.Auwers@sirris.be