Om u praktisch inzicht te geven in de nieuwe programmeermogelijkheden van lasrobots organiseren, Sirris, Agoria en het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) op 8 februari de workshop ‘Lasrobots: sneller, efficiënter of helemaal niet meer programmeren voor kleinere series! Kan dat?’.

Ter gelegenheid van zijn eerste verjaardag organiseert de cluster ‘Innovatieve Coatings’ op 1 februari zijn jaarevent. Naast een overzicht van wat gebeurd is en wat verwacht, komen verschillende getuigenissen van leden aan bod en is een keynote door Piet Verhoeve (Hangar K) voorzien.

Afgekeurde gietstukken door gietfouten kosten gieterijen tijd en geld, en worden dus best zoveel mogelijk vermeden. Op 13 februari organiseren Sirris en Agoria daarom een miniseminarie rond gietfouten.

Vaude, Duits fabrikant van stevig schoeisel, heeft zijn volledige zomercollectie herontworpen voor 2018 en verlaagt hiermee de voetafdruk van zijn producten. Dit onder meer dankzij het gebruik van duurzame(re) materialen en innovatieve technologieën, zoals naadloos bovenwerk.

Tijdens het spuitgietproces resulteert het moeilijk loslaten of ‘kleven’ van kunststofdelen aan de matrijs soms in beschadigde stukken, extra slijtage van de matrijs en langere cyclustijden. Het is dus essentieel om voor deze problematiek bij spuitgietproducten een oplossing te zoeken. Sirris en KU Leuven slaan de handen in elkaar om dit veelvoorkomende probleem aan te pakken.

Om slijtage tegen te gaan kunnen harde lagen efficiënter blijken dan het klassieke harden. Sirris, Agoria en het BIL willen constructeurs en maakbedrijven de mogelijkheid geven de kennis die in Vlaanderen aanwezig is rond harde lagen beter te benutten, en lanceren hierrond een nieuw project.

Sirris, Flanders Make, BIL en Agoria organiseren in samenwerking met KU Leuven op 13 december een praktische workshop rond verlijmen. In deze hands-on sessie gaat u zelf aan de slag met enkele lijmsystemen en verschillende substraatmaterialen, en ondervindt u wat de invloeden zijn van de productieparameters op de eindkwaliteit.

Om aan de vragen van de klanten te kunnen beantwoorden, groeit de nood in heel wat sectoren, de metaalindustrie op kop, om producten en productie te optimaliseren. Vaak wordt verwezen naar additive manufacturing, maar ook met traditionele technieken zoals gieten en plaatbewerking zijn op vandaag complexe en geavanceerde producten mogelijk. Een nieuw initiatief van Sirris en Agoria wil de mogelijkheden van gietstukken en plaatbewerking een duwtje in de rug geven.

CNHi ontwikkelt en produceert machines voor de landbouw- en bouwsector. Het bedrijf streeft naar voortdurende verbetering van zijn machines en wilde daarom een onderdeel, de spanarm van een aandrijving, optimaliseren. Deze aanpassing moest op korte termijn doorgevoerd worden.

Het Sirris Coating Lab kocht recent een TQC Scrub Abrasion and Washability Tester aan. Met deze machine kunnen een schrob- en wasbaarheidstest uitgevoerd worden op gecoate oppervlakken.