Vlaanderen is één van de koplopers in metal 3D-printing. De technologie wordt voornamelijk ingezet voor hoogtechnologische toepassingen in de vliegtuig- en automobielindustrie en in de medische sector, maar biedt ook veel mogelijkheden voor bredere toepassingen in de industrie. Wat die mogelijkheden voor u precies zijn, willen we nu met u verder uitzoeken.

Het gebruik van lichtgewichtcomponenten staat of valt met de economische toepassing van hoog performant materiaal. De waarde, de kostprijs van het product, de productiekosten en de kosten en risico's bij de ontwikkeling zijn echter moeilijk in te schatten wanneer het om minder bekende materialen zoals composieten gaat. De zevende whitepaper focust op tooling voor composieten.

Een ontwerp met meerdere materialen kan oplossingen bieden die met een enkel materiaal onhaalbaar zijn. Hoe deze materialen te combineren? Op 24 oktober organiseren Sirris, BIL, Agoria en Flanders Make een studiedag over het verbinden van ongelijksoortige materialen.

Dat coatings een oplossing kunnen bieden voor dagelijkse problemen weet ook Adidas. De schoenenfabrikant lanceert een nieuwe sneaker, speciaal voor het Oktoberfest in München. Het bijzonderste aan deze schoen is niet wat je ziet, maar wat je niet ziet.

Met het thema 'rethink, recycle, re-use & renew' bewijst de vakbeurs Kunststoffen, die op 27 en 28 september plaatsvindt in het Nederlandse Veldhoven, dat ze helemaal mee is met de belangrijke grote trends in maatschappij en industrie. Ook Sirris, dat al van in het prille begin mee is in deze trend, zal aanwezig zijn met een stand en zal een presentatie verzorgen.

Coatings worden in de bouwsector traditioneel aangewend als decoratie of beschermende verf op muren en houtwerk. Toch worden er steeds meer coatings met andere functionaliteiten ontwikkeld en gebruikt in gebouwen en toegepast op bouwmaterialen: Op 21 september organiseert de cluster ‘Innovatieve Coatings’, waarvan Sirris deel uitmaakt, een workshop en matchmaking event rond dit thema.

Een Europees project waaraan Sirris heeft meegewerkt, leidt tot de conclusie dat door de slechte verspreiding van grafeen in een kunststof matrix, de eigenschappen ervan niet beduidend kunnen worden verbeterd.

Hoewel maakbedrijven heel wat ervaring hebben om met klassieke technologieën gelijksoortige materialen te verbinden, blijkt de combinatie van twee verschillende materialen vaak nog een uitdaging. Sirris, Agoria, BIL en Flanders Make sloegen daarom de handen in elkaar om praktische kennis van verbindingstechnieken beter bekend te maken bij de industrie. Dit project kreeg de naam 'Multi Material Joining' en op 13 september vindt het derde netwerkevent plaats.