Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar, organiseren we op 13 december voor de tweede keer het seminarie ‘Fleet-based analytics for data-driven operation and maintenance optimisation’. Het seminarie richt zich op de uitdagingen die gepaard gaan met het optimaliseren van de werking en het onderhoud van een machinepark op basis van gegevensanalyse en hybride modelleringsstrategieën.

Ziet u het bos nog door de bomen als het over digitale transformatie gaat? Sirris en Agoria hebben samen een ‘Digital Journey Tracker’ gebouwd om uw bedrijf op de goede weg te helpen. Ontdek wat deze tool voor u kan betekenen op 5 december.

Voor je aan grondige data-analyse wil gaan doen, moet je je ervan vergewissen dat de beschikbare data zich wel degelijk lenen tot het verhelpen van je bedrijfsprobleem. Dataverkenning is een eerste stap in de data science workflow. Het helpt je uit te maken of de beschikbare data geschikt zijn voor het probleem dat je wilt onderzoeken. Onze trainingsessie rond dataverkenning helpt je alvast op weg.

Op 19 oktober vindt Digital First Event plaats in Brussel, een toonaangevende bijeenkomst voor digitalisering. Doel van het event is het verkennen van de laatste technologieën, de nieuwe golf van technologische adoptie, marktevolutie, nieuwe oplossingen, innovatieve technologie, nieuwe opportuniteiten en trends.

Wanneer uw developers continu bezig zijn met het beheer van servers en de upgrading van operating systems, hebben ze geen tijd meer om aan uw product te werken en verliest u aan concurrentiekracht. Naast tijd biedt 'serverless computing' u nog enkele andere voordelen.

Om tot een kwalitatief hoogstaande gegevensverwerving te komen, moet de digitale sector optimaal gebruikmaken van sensoren. Sirris, Hahn-Schickard en het FZI Research Center for Computer Science willen kmo’s bij dit proces ondersteunen en werken daarom samen aan een projectvoorstel ‘InsightProducts - Actionable Insights into Product Service Delivery'. Via het project willen zij bedrijven helpen om sensor- en communicatiesystemen optimaal in te zetten voor het verzamelen van kwalitatief hoogstaande productinformatie. Die moet hen meer bruikbare inzichten opleveren op de bedrijfssite van hun klanten.

CogniStreamer is een van de toonaangevende spelers in de markt van de software voor collaboratieve innovatie. Het biedt een softwareplatform en bijhorende begeleiding aan om innovatie procesmatig te benaderen. Zelf zag het zich voor kennis en inspiratie gesteund door het ITEA-Accelerate-project dat samen met Sirris werd opgezet en uitgevoerd.

Er wordt veel te veel software gebouwd. Ik zie hoe tal van SaaS-teams zich focussen op het bouwen van hun softwareproduct, meer features, refactoring en bouwen aan infrastructuur, terwijl vaak cruciale zaken zoals een goede eerste gebruikservaring aanbieden ('onboarding') aan het toeval worden overgelaten. De tweede 'S' in 'SaaS' staat voor 'Service'. Net op dit punt wordt het verschil gemaakt. Het is dus hoog tijd voor SaaS-bedrijven om te beseffen dat ze in de eerste plaats een service moeten ontwikkelen, en pas in tweede instantie software.

Data science kan bijzonder waardevol zijn voor de innovatie in verschillende domeinen, ook voor kmo's. De mastercourse van EluciDATA biedt een pragmatische en industriegerichte inleiding tot datagedreven innovatie. De volgende sessie (tweede editie) met als onderwerp de kunst van het formuleren van een data science-taak, zal op 28 september plaatsvinden in Diepenbeek.

DEWI is een Europees onderzoeksproject dat in februari 2017 is geëindigd. Door aandacht te besteden aan de dagelijkse fysieke omgeving van burgers in gebouwen, auto’s, treinen en vliegtuigen, heeft dit project belangrijke oplossingen gegeven voor draadloze naadloze connectiviteit en interoperabiliteit in slimme steden en infrastructuren. Op deze manier heeft DEWI aanzienlijke bijdragen geleverd voor de opkomende slimme woning en de slimme openbare ruimte.