Online normenpakket garandeert conformiteit met machinerichtlijn

Vraagt u zich wel eens af op welke veiligheidsnormen u zich best baseert bij het ontwerpen van machines? Agoria-Sirris, BEC (Belgisch Elektrisch Comité) en NBN (het Belgisch Nationaal Bureau voor Normalisatie) hebben samen een compleet normenpakket voor machineveiligheid samengesteld.

Speel op zeker!

Dit normenpakket maakt uw werk heel wat eenvoudiger. In de Europese Unie geldt namelijk een wettelijke verplichting om de Europese richtlijnen te volgen. Wat machines betreft, gaat het om de machinerichtlijn. Dat is een zogeheten “nieuwe aanpak” richtlijn (new approach directive), wat concreet betekent dat er in de richtlijn zelf enkel wordt gesproken over de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen.

In de normen vindt u de methodes en technieken om aan die eisen te voldoen. Een groot verschil met de richtlijnen is het feit dat normen niet verplicht zijn. Het gebruik van normen vergemakkelijkt echter wel aanzienlijk het verkrijgen van conformiteit met de richtlijn.

32 normen in 1 pakket

In de wereld van machines wordt gesproken over 3 types normen: A-, B- en C-normen. De C-normen zijn machinenormen voor specifieke types van machines. De A-en B-normen zijn de algemene normen die voor alle machines geschikt zijn en u helpen bij het reduceren van de risico’s die uit uw risicoanalyse blijken.

Als u een norm wilt toepassen, moet u deze eerst aankopen. In het normenpakket dat onze federatie samen met BEC en NBN heeft ontwikkeld, hebben we 32 normen van het type A en B met betrekking tot machineveiligheid gebundeld. Het gaat om de normen die het vaakst worden toegepast bij de ontwikkeling van machines. Met dit pakket willen we u verlossen van lastige twijfels. Vaak is het voor ontwerpers van machines immers niet zo eenvoudig om na te gaan of ze in hun project wel alle beschikbare normen hebben gebruikt én aangekocht. (ter informatie: raadpleeg hier de volledige lijst).

Het normenpakket wordt u aangeboden op basis van een jaarcontract voor een periode van 3 jaar. Op die manier beschikt u altijd over de meest actuele versie van elke norm. Want als tijdens de contractperiode voor één of meerdere normen uit het pakket updates of amendementen worden gepubliceerd, worden die automatisch ook in uw pakket doorgevoerd. Met andere woorden, uw pakket blijft altijd up-to-date. Dit komt ook tegemoet aan de eis van vele kwaliteitssystemen om steeds met de laatste versie van de normen te werken.

Het pakket kost 894 euro. Als lid van Agoria of Sirris geniet u 20% korting in het eerste jaar!

Bestel hier uw exemplaar van het normenpakket 

Klik hier voor meer informatie over de rol van Sirris bij normalisatie.

 

Contactpersoon Sirris: Jo Boullart, tel. +32 2 706 81 57

Contact our expert

Technology & Innovation 

Bas Rottier & colleagues

tel.: +32 498 91 93 41

innovation@sirris.be

BluePoint Brussels

Bd A. Reyerslaan 80

BE-1030 Brussel

map

Accounting              

Ronny Merckx

tel.: +32 16 36 02 71

accounting@sirris.be

Celestijnenlaan bus04026,

bus 04026

BE-3001 Heverlee

map

Member administration

Veerle Jansens

tel.: + 32 491 619 521

members@sirris.be

BluePoint Brussels

Bd A. Reyerslaan 80

BE-1030 Brussel 

map